Tuesday, April 15, 2014

Berhadapan Dengan ‘Mood Swing Person’

سم الله الرحمن الرحيم
Salam Blogger,

Assalamualaikum

“Sekejap marah-marah, sekejap cakap baik-baik! Haish tak faham betullah dengan mood dia”

Pernahkah kamu berada di situasi seperti ini ? Situasi yang sangat mengelirukan bila berhadapan dengan kawan yang suka berubah-ubah moodnya ? Memang geram dan merumitkan bila berhadapan dengan mereka. Tetapi jangan pusingkan kepala...jom check it out !

1)      JANGAN MELATAH & TERASA HATI

Bila berdepan dengan individu seperti ini kita harus banyak bersabar. Jangan terus melatah dan marah-marah. Kamu harus faham situasi yang di alaminya. Mungkin sebenarnya si dia sedang di landa masalah atau krisis. Jangan terus terasa hati, sebagai seorang kawan yang matang kamu harus tunjukan sikap yang positif padanya...Diam tu kan lebih baik !!tapi kalau diam lagi marah...he3

2)      BERIKAN SI DIA SEDIKIT RUANG

Andai kata secara tiba-tiba si dia mula menarik muka atau marah, jangan berkata apa-apa yang menyakitkan lagi hatinya. Maklumlah, hati yang sedang membara macam-macam boleh jadi. Silap haribulan semua percakapan atau perbuatan kamu akan memburukkan lagi keadaan. Jadi, sebaiknya berikan si dia ruang dan masa untuk menyendiri. Lama kelamaan pasti si dia akan reda kembali. Waktu itu pandai-pandailah kamu curik peluang untuk bersembang dengannya kembali...kalau marah / terasa cakap lah macam nie "please bagi saya masa untuk bertenang , nanti dah okey saya cari awak"hahaha...buli !lepas tu diam lama-lama...padan muke...!!!ngeh3


3)      TENANGKAN SI DIA

Individu seperti ini memang lebih banyak marah-marah berbanding gembira. Jangan panic dan takut, sebagai kawan kamu boleh tenangkan si dia. Anggaplah mungkin si dia tidak tahu bagaimana cara yang betul untuk mengawal kemarahan. Mainkanlah peranan kamu untuk memujuknya dan meredakan kemarahannya yang membuak-buak...pujuk plsss!!

4)      JANGAN CUBA MEMBUAT LAWAK MEREPEK

Tidak kiralah sama ada niat kamu itu memang benar-benar mahu bergurau atau mengusik, pastikan jangan sesekali cuba membuat lawak merepek dan cuba menekan ‘butang’ marahnya. Golongan seperti ini mereka sensitif dengan setiap percakapan orang ramai terhadapnya. Oleh itu, elakkan membuat si dia naik berang dengan lawak tidak menjadi kamu itu...hahaha...L O S E R !!


23 comments:

  1. assalamualaikum..azie s:)

    tips yg bermanfaat.

    org perempuan yg selalunya mood berubah2 kn..mungkin krn faktor biologi..ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ayie s:)
      Thanks...
      betul...memang betul pun org perempuan mood nya akan berubah2 ikut musim...hehehe.....tapi org perempuan mood nya berubah ada sebab kot...x akan tetiba nak meroyankan...ahaks

      Delete
    2. skrg nih lawak merepek pun dah naik taraf...disiarkan di kaca tv kan?

      Delete
  2. cik pun selalu mcm ne azie...tetiba je mood rasa nak marah..tapi x tahu marah kat sape...mungkin jugak di sebabkan perubahan hormon..mungkin nak dekat period kut...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh.....klu mcm tu memang betul lah...mood akan mudah berubah....jadi teman2 cik puan kene layan kan jer...klu x kang kene marah.....hehehe....azie rasa azie pun mcm tu lah....kekadang benda kecik jer , azie dah ilang mood...sebenarnya sengaja..hahaha....

      Delete
  3. mood berubah kerana faktor persekitaran juga kan azie..kadang-kadang ada perkara tertentu yang akan buatkan mood kita dari baik terus jadi tak baik. Dan sebaliknya ada juga perkara yang akan membuatkan dari tak baik kepada happy mood.

    Tapi puteri paling geram..bila mood tengah baik tetiba ada orang dengan sekelip mata boleh spoil mood kita. Rasa nak cekik cekik je orang tu...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...faktor persekitaran juga mempengaruhi perubahan mood , sesuatu perkara tu mesti yg datang bersebab...sebab tu perubahan mood seseorg tu bole berubah...

      hahaha...cekik puteri jgn x cekik..itu tandanya puteri kene buli..apa lagi buli balik puteri...jgn diam kan aja...he3

      Delete
  4. tetiba tingat satu line kt salah satu novel RAM.. bara itu api, huh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa maksud nya bara itu api....adakah kita jgn membuat org tu bertambah marah nanti lagi marah..ke mcm mana?! hehehe

      Delete
  5. Salam azie :)

    Lana rasa, antara cara yg baik, kita berdiam jelah dulu..walaupun hati kita menggelegak jugak,hehe

    Bila dua2 belah pihak nak swing, memang jadila taufan+tsunami+ombak besar+gng brapi meletus, sumaaaa adaa :D bahaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam lana :)
      betul lah tu...rasa geram jer kan..tapikan lana kalau kita berdiam diri ada 2 sebab bole terjadi...pertama kita bole berfikir dari hati ke hati apa salah dia dan salah kita....yang ke2 diam jugak bole buat hati x tenang....asyik dok terfikir jer tentang dia...cewah !!

      hahaha...yg tu jgn....sebaik2nya salah seorang kene mengalah...lepas tu baru kita belasah balik...haaa puas ati...

      Delete
  6. ee paling tak suka bila mood swing lepastu kita tengah cakap benda serious orang tu duk memain. hahaha. memang berasap je rasa =3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha , sabar nurulee...tapi sebenarnya memang berasap jer rasa.....x puas hatikan....bole pulak mcm tu , mau x swing mood....

      Delete
  7. Replies
    1. Huhuhu....yaker! Mcm mana kisahnya....ke memang ada mood swing...ahaks

      Delete
    2. Hahahaha...paham2...mcm perempuan jugak lah kan.....ahaks

      Delete
  8. kalau hana, hana buat dont no je.. biar dia ok sendiri.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau hana buat dont no je , hana x geram ker klu dia diam ke atau x balas respons , hehehe

      Delete
  9. Selalu gak kena macam ni. Hehe. Contohnya macam mak cik cleaner dekat U ni.. kadang-kadang ramah sangat berborak tapi kadang-kadang bila sy ternampak nak angkat tangan pun dia tak pandang. huhu.. Sabar je la.. mood swing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu ye , sabar ya amirul....ahaks...mungkin sebab makcik tu x der mood kot.....x pun bz kan....ahaks

      Delete
  10. mrh atau baik ada byk sbb..kna brhati2 tu,,,tpi klau org sdng marh ni lbh baik kita biarkn dia tngkn fkrn,sblm dia buat kptsan yg tidak tepat....umpma air ngn api...klau kita nk dia ok smbh la ngn air klau nk dia mrh bakar lgi ngn api,,hahahhha,,tu cnth pmbukk minda.....tps klau dah reda bwk la brbncng.tu kn lgi elok dri pda mrh2 ni.kn x elok gdoh2..x diva la kn...hahahhaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala sesekali gadoh apa salahnya , bukan selalu....itu menguji kesabaran dan kesetiaan pasangan jugak kan..x salah pun....nak marah atau baik ikut tempat laaa....

      Yaker , klu org sedang marah kita kene biarkan...bole meroyan mcm tu....apa kata tenangkan org yg sedang marah...mesti okey lepas tu...rasanya laaa...

      Hahaha tau pun x diva....tapi nak marah jugak....best2....

      Delete