Thursday, July 11, 2013

Kuih Ramadhan Pertama - Buah Melaka (onde-onde)

سم الله الرحمن الرحيم

Salam Blogger,

Assalamualaikum



Bila tiba bulan puasa mesti nak makan macam-macam kuih kan , jadi bila teringin mesti nak beli , cari-cari kat bazaar masih belum ada lagi orang jual.

Tak per !kita cari altenatif lain...Buat sendiri!!bahan-bahan nya mudah.Kalau orang melaka tak tau nak buat kuih melaka nie...sila malukan diri...hahaha
Perghh...memang sedap ! cair dalam mulut tuuu...ngeh3
Saya buat sikit saja...lain kali kita buat kuih lain pula ya.


33 comments:

  1. Replies
    1. Ouchhh...yaker! Kalau mcm tu baik buat sendiri...byk bole dapat...kenyang pun kenyang...puas hati! hehehe

      Delete
  2. My favourite kuih....kuih pertama rose belajar buat sendiri...salam ramadhan azie

    ReplyDelete
    Replies
    1. My favourite too rose...seriously..bagus2....salam ramadhan juga..weee

      Delete
  3. cik akak pernah buat...satu rumah semua buat...hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus cik akak...hehehe..satu rumah yang tak tahan tu....mesti dapat banyak...ahaks

      Delete
  4. Cik tak reti buat mende ne...sile lah ajar cik ne azieee oiiii..kohkohkoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha baik nyew nak belajarkan....azie ingat kuih nie semua org tahu buat...yelah sebab bahan nya pun senang nak dapat malah...cepat siap masak nya...hehehe....nanti kita belajar buat sama2 ya...tak pun cik azlyzah google jer....yg pasti letak ubi keledek eh...sebab nanti tepung nya lembut..bila makan cair dalam mulut dengan tepung2 sekali cair....

      Delete
  5. wah ....ini kuih masa saya kecik kecik dulu selalu makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih kecik jer makan...dah besar nie makan ker tak...kalau tak makan rugi....sebab saya yg buat..hahaha
      thanks singgah sini.....first time eh?

      Delete
  6. Kt rumah, kuih Ni wajib ad cos Ni kuih tradisi ayah, kitorang dh buat muka sposen bila tgk kueh Ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa.....wajib ada eh....sama lah kalau azie balik kg...mesti ada...sebab mak buat sedap...hehehe...tapi kamu semua buat muka sposen kenapa...tak makan eh ! lol.....lepas nie makan lebih..sebab saya yg buat....wawawa

      Delete
  7. assalamualaikum...azie :)

    ayie suka..

    ayie memang suka mkn kueh buah melaka nih...paling best bila isinya pecah dlm mulut...manisss...weeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ayie :D

      bagus kalau suka...weeee

      harus lah pecah dalam mulut sebab ayie dah gigit mereka...hahaha

      Delete
  8. Waaaarhh,,, kuih ni... sy sukaa giler.. hahaha. kuih ni dengan kuih yang warna hijau juga tapi dia gulung2. ape tah name dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh! yaker..ramai yang suke dengan kuih nie , manis dan sedap..kuih hijau yang gulung2 ?!kuih hijau dalam dia ada inti kepala tu eh?! kalau tak silap kuih ketayap/gulung...bole lah tu..ahaks

      Delete
  9. Assalamualaikum.

    Teringat masa mak mula2 ajar buat kuih ni, pot pet pot pet kitaorg kat dapur,ekekeke.

    Sejak pindah putrajaya ni, kami dah spot satu gerai kat bazar ramadhan ni. Dia jual kuih je. Walaupun kecik2 je saiznya, rasa dia sedap. Sedap la dizaman serba moden skrg ni,huhu.

    Tiap tahun beli..sampai dia pun dah rmai pelanggan tetap.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam lana.
      hehehe...nak belajar pun riuh jugak eh...lana! lana...belajar lana...nanti senang tak yah beli..buat jer..

      kalau dekat bazaar jual satu jenis kuih jer , confirm kuih tu sedap...sebab dia focus buat kuih tu jer...hehehe

      pelangan tetap dia salah seorang lana lah nie...weee :D

      Delete
  10. gebu jaa tgk kuih kaler ijau tu.. tok sy expert wt kuih tu, hikk..

    kuih ni kira mcm coklat m&m's, kn sebab cepat jaa cair dlm mulut ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus lah gebu ! wow ! untung ada tok yang expert , cucu dia tukang makan jelah eh...

      amboi! mcm coklat m&m's dasat ! memang sedap dan mudah cair dalam mulut pun...tu yang best.

      Delete
  11. balik kg mesti tok hana buat kuih ni. dia tau cucu dia suka makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh! pandai tok hana kan...tau2 jer cucu dia suka makan...leh rasa tok hana punya hasil tangan pulak...confirm sedap nie..ahaks

      Delete
  12. salam azie...

    inilah buah yg dikatakan bila masak dia jatuh ke atas@timbul...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam K.Wirda :D
      aha ! betul2...bila masak ianya jatuh keatas...itu yang sedap tu...hehehe

      Delete
  13. Replies
    1. hi Fatihah !
      suke jugak eh ! mudah kan buat dia...kalau bukan bulan puasa , kita suka jugak makan...sebab senang nak cari bahan2 dia...weee

      Delete
  14. puteri pun suka buat sendiri..sebab leh makan banyak dan rasanya sedap..kan azie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi puteri...
      suke eh....kalau suke makan confirm suke buat sendiri...mesti puteri buat kan...bukan setakat kuih nie jer..biskut pun pandai kan...awesome puteri....aha leh makan byk...sedap memang sedap....♡

      Delete
  15. Senang je nak buat kuih ni. Yang penting sedap kan Zie? ^^ Kalau buat sendiri, boleh makan puas2! Ngee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha aida...kita buat mana yang tau jer....sebab bahan2 dia mudah nak belikan...betul lah tu aida yang penting sedap...hi-5 kalau buat sendiri memang makan puas2...silap2 tak pandang kiri kanan...sebab sedap sangat...poyo!!

      Delete